elmonfinancer.cat
Diario actualizado de economía y finanzas - International Journal of Economics & Finance    24 de abril de 2024

Economia

La Unió Europea podria estar molt a prop de prohibir l'ús de les xarxes 5G de Huawei

· Prohibir la marca xinesa a Europa seria dramàtic per a les operadores espanyoles

Brussel·les avisa als països europeus perquè duguin a terme una avaluació de riscos dels proveïdors 5G per no exposar-se a “vulnerabilitats importants”. Les preocupacions per la seguretat han impulsat les accions de la UE.

CRÍTIQUES A UN MARC LEGAL INTERVENCIONISTA

Jorge Fe és el gerent de l'empresa 'Fuera Okupas'.
Jorge Fe és el gerent de l'empresa "Fuera Okupas".

· Per a la majoria dels analistes, economistes i promotors del sector immobiliari, les mesures “intervencionistes” ofegaran l'oferta

L'habitatge és considerat un bé bàsic protegit per la Constitució com un dret dels ciutadans, però des de fa unes dècades la promoció pública de VPO és pràcticament inexistent. Molts governs locals s'han ofegat a Plans Generals d'Ordenació Urbana que no han alliberat sòl públic i, a sobre, després de la caiguda de les Caixes d'Estalvi, és Espanya amb prou feines es promouen cooperatives. El resultat és que, després de la crisi del 2008, els promotors privats no han estat capaços de cobrir la demanda creixent, potser atemorits per les imposicions d'un marc legal que restringeix els estímuls a edificar. La tempesta perfecta perquè les úniques cases que es construeixen siguin per a rics. Comprar un habitatge és avui una tasca gairebé inassolible per a la majoria. Hi va haver un temps en què les hipoteques es prestaven pels bancs i caixes per sobre del 100% del valor i fins i tot t'animaven que demanessis “el que volguessis”, per a un viatge, un cotxe o una reforma. Avui el desemborsament mensual que fa una família per fer front al pagament del seu habitatge és indiferent si és en règim de lloguer o hipoteca, i cal destinar 1.000 euros igual per a la hipoteca que per al lloguer. La diferència és que avui dia és pràcticament impossible accedir a la compra d'una casa si no es desemborsa almenys un 25% del valor.

TINDRÀ LLOC A MADRID EL 17 DE NOVEMBRE

En marxa Expofinancial’2023

· Es tracta d'un esdeveniment únic per posar-se al dia a la recuperació econòmica i financera de les empreses

Un any més obre les portes Expofinancial, aquesta vegada a la seva Edició 2023, la Jornada Tècnica de Reciclatge Professional promoguda per l'Associació Professional d'Assessors Financers Independents i dels Pèrits Judicials (AIF) que tindrà lloc al llarg del divendres 17 de Novembre l'Hotel Intercontinental de Madrid. Està a punt d'arrencar el proper 17 de novembre a l'Hotel Intercontinental de Madrid l'esdeveniment Expofinancial'2023, organitzat per AIF, Associació Professional Col·legial d'Assessors d'Inversió, Finançament i Perits Judicials, s'ofereix com una jornada tècnic professional per posar-s'hi al dia en les darreres novetats financeres i de foment empresarial de la mà de destacats ponents.

Aposta per l’autoconsum a Catalunya com a eix del seu Pla Estratègic 2023-2026

Grupo Visalia invertirà a Catalunya 20 milions d’euros en instal·lacions fotovoltaiques durant el 2024

· La companyia vol contribuir al creixement de la producció d'energia renovable a Catalunya, on ja ha desenvolupat 71 instal·lacions solars d'autoconsum per a empreses, comunitats de veïns i habitatges particulars amb una potència instal·lada de 928,6 kWp

Grupo Visalia aposta per Catalunya com a mercat principal en el marc del pla estratègic 2023-2026. Tal com ha remarcat Pablo Abejas, conseller delegat de Grupo Visalia, “prioritzarem el desenvolupament d'instal·lacions solars a Catalunya tant per a autoconsum com per a generació distribuïda, dirigides a pimes, comunitats de veïns i particulars”. “Catalunya és el focus principal del nostre creixement, ja que és on vam néixer i des d'on ens hem expandit a altres mercats”, ha assegurat. Per aquest motiu, ha anunciat una inversió el 2024 de 20 milions d'euros en el desenvolupament d'instal·lacions fotovoltaiques de generació compartida a Catalunya -la instal·lació serà propietat de l'empresa- que vendrà l'energia als subministraments situats a menys de dos quilòmetres, donant accés a energia renovable de proximitat a baix preu a milers de famílies catalanes.
La Banca banca a Andorra: una visió general de la indústria financera

· Andorra, una petita nació situada als Pirineus entre Espanya i França, és coneguda per la seva bellesa natural, l'esquí i les activitats de muntanya

Tanmateix, aquest país també ha estat un centre destacat en el món de les finances internacionals. La banca andorrana, amb la seva estabilitat, confidencialitat i serveis especialitzats, ha estat un element clau en l'economia andorrana durant dècades. Aquest article ofereix una visió general de la banca a Andorra i explora els seus principals aspectes.

La nova planta ha estat inaugurada pel conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent

Plasticband inaugura la seva nova fàbrica verda a Granollers

· La fàbrica té l’objectiu de donar resposta al creixement previst i aconseguir, a llarg termini, arribar al zero impacte mediambiental, convertint Plasticband en una de les plantes de producció més verdes del sud d’Europa

Plasticband, empresa líder nacional en producció sostenible de maquinària i consumibles per a l'embalatge, ha inaugurat avui la seva nova fàbrica verda a Granollers en un acte que ha comptat amb la participació de Jordi Guimet, CEO de Plasticband; Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat de Catalunya (2016-2017); Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, que ha assistit acompanyat per Oriol Alcoba, director general d’Indústria; la segona tinent d’alcaldia i regidora de Comerç i Relacions amb les Empreses de l’Ajuntament de Granollers, Gemma Giménez -en qui ha delegat l’alcaldessa de la localitat, Alba Barnusell-, i Cinta Aixendri, regidora de Promoció Econòmica.

#CRIPTOMONEDES

Blokchain: la revolució tecnològica que està canviant el futur

· Blockchain, la tecnologia que va sorgir originalment com a base de les criptomonedes com el Bitcoin, ha evolucionat i s'ha convertit en una revolució tecnològica per si mateixa

Aquesta cadena de blocs, com es coneix en català, ha obert les portes a una nova era d'innovació i seguretat en diferents sectors, des de les finances fins a la cadena d'aprovisionament. En aquest article, explorarem què és blockchain i com està canviant el futur en molts àmbits.
Ibercondor, preparado para hacer frente a las exigencias de la cadena de suministro

· Por Alex Rodríguez Viñas, Ocean product strategy manager de Ibercondor

A medida que hemos ido avanzando en nuestra civilización, hemos ido añadiendo complejidad a la cadena de suministro, pasando de una red de abastecimiento local a un mercado global e internacional que ha dado paso a:

  • Una mayor complejidad geográfica.
  • Una mayor competencia.
  • Un aumento en los riesgos de interrupciones (desastres naturales, conflictos…).
  • Una mayor volatilidad (tipo de cambio…).
  • Un fuerte desarrollo tecnológico que ha facilitado el control y la comunicación en tiempo real de todas las operaciones.

Por lo tanto, un mayor desarrollo conlleva mayores riesgos y una cadena de suministro mucho más compleja.

Seat invertirà 300 milions en una planta d'assaig de bateries a Martorell

· Seat, l'empresa líder en la fabricació de vehicles a Catalunya, ha anunciat una inversió de 300 milions d'euros en la construcció d'una planta d'assaig de bateries a Martorell. Aquesta inversió té com a objectiu impulsar la mobilitat sostenible i situar-se a l'avantguarda de la indústria de vehicles elèctrics

La nova planta de Seat estarà dedicada a l'assaig i l'enginyeria de les celdes de bateries, un dels components clau en el desenvolupament de vehicles elèctrics. Aquesta iniciativa permetrà a l'empresa desenvolupar tecnologies innovadores i millorar l'eficiència i l'autonomia dels seus vehicles elèctrics. La ubicació de la planta a Martorell no és casualitat. Aquest municipi és el cor de les operacions de Seat a Catalunya i ja compta amb una gran infraestructura dedicada a la fabricació de vehicles. La nova planta d'assaig de bateries serà un complement perfecte per consolidar Martorell com un pol de referència en la indústria automobilística.

ELECCIONS GENERALS 23J

Alberto Núñez Feijóo ha guanyat molta confiança entre l'elector de Catalunya.
Alberto Núñez Feijóo ha guanyat molta confiança entre l'elector de Catalunya.

· Amb les properes eleccions a Catalunya, és important analitzar les propostes dels diferents partits polítics per afrontar els reptes que té la nostra comunitat

En aquest sentit, el Partit Popular presenta un conjunt de mesures orientades a impulsar el creixement econòmic i a promoure la convivència entre tots els catalans. En primer lloc, el Partit Popular aposta per un model econòmic fort i competitiu. Propugna una reducció de la càrrega fiscal per afavorir la inversió i la creació d'ocupació. Amb això, pretenen incentivar l'activitat empresarial, especialment per a les petites i mitjanes empreses, que són la columna vertebral de l'economia catalana. Alhora, promouen la col·laboració público-privada per impulsar grans projectes d'infraestructures que estimulin el desenvolupament regional.
L'economia catalana: una força impulsora en l'escenari europeu

· L'economia catalana ha estat tradicionalment un pilar essencial per al desenvolupament i l'èxit de Catalunya

Amb una llarga història de dinamisme i resiliència, l'economia catalana ha sabut adaptar-se als canvis econòmics i globals, i ha emergit com una força impulsora en l'escenari europeu. En aquest article, explorarem els principals factors que impulsen l'economia catalana i com contribueix al creixement i la competitivitat de la regió.
Grup Visalia nomena a Alejandro Tejero-Garcés com a nou director general i a Benjamín Abejas com a director general adjunt

· El Grup Visalia és un dels grups energètics líders del mercat espanyol

Visalia opera al mercat espanyol des de fa més de dotze anys a través de les seves filials de comercialització d'energia Watium, Gashogar, Syder, Doméstica i Visalia Solar i Visalia Renovables, que subministren electricitat, gas, gasoil i solucions d'autoconsum a més de 100.000 clients. El Grup Visalia té com a objectiu fer possible l'accés a les energies renovables a nuclis urbans per a qualsevol família o petita empresa local, sense que hagin de fer front a cap tipus d'inversió. Dins del seu programa de responsabilitat social corporativa, Grupo Visalia destina gran part dels seus beneficis a obra social, a través de múltiples programes socials i ambientals com ara la lluita contra la pobresa energètica, la protecció de la infància, la investigació i lluita contra el càncer o la inclusió laboral de persones amb discapacitat.
Rússia no rebaixa la seva producción de petroli i segueix 'inundant' els mars d'Àsia

· Els russos han elevat en 1,4 mbd la seva producció diària de petroli després de prometre que la reduirien

La sobreproducció de petroli rus continúa ocupant el mercat internacional asiàtic. Moscou va prometre a l'OPEP que reduiria la seva producció de cru, però la seva xifra d'exportació actual és la més gran de l'últim any. És cert que hi ha la possibilitat que Rússia estigui refinant menys petroli i que, per això, exporti més (de fet és el que defensen des de Moscou), però els seus aliats de l'OPEP comencen a desconfiar.

Espanya evita la preocupant recessió tècnica que afecta a la zona euro

· El BCE ha de decidir quines accions prendrà respecte a la pujada dels tipus

Eurostat ha confirmat que hi ha un recés en el creixement del PIB dels països de la zona euro des de finals del 2022. Les lleus caigudes a la facturació dels dos últims trimestres de l'any alerten la UE. Europa i les seves institucions temen que aquesta situació pugui anar a més, ja que el PIB de la zona euro es va reduir un 0,1% en els trimestres referents a l'últim del 2022 i el primer del 2023. La publicació d'aquestes dades posen ara en evidència les estratègies del Banc Central Europeu, que va optar per pujar els tipus per poder controlar la inflació.

· Prohibir la marca xinesa seria dramàtic per a les operadores espanyoles

Brussel·les avisa als països europeus perquè duguin a terme una avaluació de riscos dels proveïdors 5G per no exposar-se a “vulnerabilitats importants”. Les preocupacions per la seguretat han impulsat les accions de la UE.

Inditex torna a batre rècords i espera que 2023 sigui un dels seus millors anys

· Les seves vendes han augmentat un 16% entre maig i juny respecte del mateix període de l'any passat

Inditex torna a batre rècords i s'encamina cap a un altre any amb registres històrics. Aquest 2023 va tancar un primer trimestre excel·lent a nivells de benefici i vendes, on va aconseguir uns ingressos un 12,89% superiors als del primer trimestre del 2022.

Una delegació xinesa visita l’empresa Cialfir per conèixer la indústria pirotècnica catalana

· ACFAE ha organitzat la visita d’una delegació de l’administració de la província de Jiangxi de la República Popular de la Xina per mostrar-los de primera mà les característiques de la pirotecnia local i valorar futurs acords de col·laboració entre empreses dels dos paísos

La Asociación de Comerciantes de Fuegos Artificiales de España (ACFAE), ha organitzat la visita d’una delegació del govern de la província de Jiangxi gràcies a la qual els representants xinesos han realitzat diferents activitats relacionades amb la indústria dels focs artificials.

ES MILLORA L'ORIENTACIÓ AL VIATGER

La Generalitat de Catalunya i la TEISA presenten a Barcelona les àrees d'intercanvi del transport públic interurbà

· Amb aquesta iniciativa la companyia gironina personalitza les parades del carrer Tarragona i l'avinguda Gran Via, oferint informació pràctica i visual als clients de l'autocar interurbà

La Generalitat i la companyia gironina d'autocars TEISA han presentat la senyalització de dues àrees d'intercanvi interurbanes, amb la voluntat que aquesta iniciativa es pugui convertir en un model per millorar les parades de transport públic interurbà a Barcelona. La parada té una imatge pròpia per a l'autocar interurbà de la Generalitat, integrant-se a l'estil de les parades del bus urbà i metropolità (TMB i AMB), amb l'objectiu d'oferir una informació completa i detallada als usuaris sobre les opcions d'intermodalitat disponibles des d'aquest mateix punt dins de la xarxa de transport públic. L'actuació s'ha dut a terme a les parades de la Gran Via de les Corts Catalanes, 658, al carrer Tarragona, i també al pal del carrer Aragó 271. Des d'aquestes parades s'ofereix servei de transport públic des d'Olot (per Bracons – Vic, Banyoles o Santa Coloma de Farners) i de Camprodon i Ripoll amb Barcelona. L'àrea d'intercanvi interurbana aporta informació visual i alhora pràctica als clients, millorant-ne l'orientació i integrant-lo a la xarxa de transport públic de la ciutat. S'informa, de primera mà, de quina és la seva ubicació exacta a la trama urbana i també quines són les parades de bus urbà, bicing, metro i tren que té més a prop, mostrant-se en un mapa la seva situació acompanyada d'una sèrie de indicadors per conèixer les distàncies en temps i metres en els desplaçaments d'última milla.

El grup liderat per Pablo Abejas és actualment un dels comercialitzadors independents d'energia amb més rendibilitat i millor qualificació de solvència a llarg termini

Grupo Visalia, una de les empreses catalanes del sector de l’energia més solvents

· El Grupo Visalia ha obtingut aquesta qualificació de forma prèvia al seu debut al MARF amb un programa de pagarés verds de 34 milions

Amb un EBITDA del 7,4% i un rating BB+ amb tendència estable segons l'agència europea EthiFinance Ratings, el Grupo Visalia es consolida com un dels grups energètics independents de comercialització d'energia amb més rendibilitat i millor qualificació de solvència a llarg termini. Grupo Visalia, que és una de les empreses catalanes del sector de l’energia més solvents, ha obtingut aquesta qualificació de forma prèvia al seu debut al MARF amb un programa de pagarés verds de 34 milions. Cuatrecasas ha assessorat l'emissor en el registre del programa de pagarés verds, certificats per SERFIEX d'acord amb els principis dels bons verds ICMA. Miraltabank ha participat com a entitat directora i col·laboradora del programa, GVC Gaesco com a assessor registrat a MARF i CaixaBank com a agent de pagaments de les emissions.

ELS ORÍGENS D’ALEMANY: EL CARAMEL DE MEL DE L’ÀVIA MUNDETA

Premiats a la Nit del Gourmet Català amb la consellera Teresa Jordà. FOTO: Cluster Catalonia Gourmet.
Premiats a la Nit del Gourmet Català amb la consellera Teresa Jordà. FOTO: Cluster Catalonia Gourmet.

  • La companyia familiar d’Os de Balaguer rep el guardó de mans del conseller delegat d’Acció, Joan Romero, en un acte al Museu Marítim de Barcelona amb la presència de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà

L’empresa familiar d’Os de Balaguer Torrons i Mel Alemany ha obtingut el premi al Creixement Empresarial mitjançant la Innovació en la VII edició de la Nit Gourmet Català, organitzada per l’associació Catalonia Gourmet,que va tenir lloc ahir al vespre al Museu Marítim de Barcelona. El gerent de la firma, Ferran Alemany, va rebre el guardó de mans del conseller delegat d’Acció, l’agència catalana per a la internacionalització de l’economia, Joan Romero. A la gala hi va assistir la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

ECONOMIA 4.0

Arrenca Barcelona New Economy Week, l'esdeveniment únic sobre l'economia 4.0

· L'esdeveniment, que es desenvoluparà del 3 al 6 d'octubre a l'edifici DFactory Barcelona, es podrà seguir a través d'una plataforma en línia d'última generació

El proper dilluns 3 d'octubre començarà la tercera edició del Barcelona New Economy Week (BNEW) a l'emblemàtic edifici DFactory. El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) tornarà a convertir Barcelona, ​​Espanya, a la capital mundial de la nova economia, assumint el seu rol com a motor transformador i innovador dins aquesta metamorfosi global. A l'esdeveniment inaugural, que se celebrarà dilluns a les 10 hores al DFactory Barcelona, ​​estarà presidit per la delegada del Govern a Catalunya, Mª Eugenia Gay, el secretari d'empresa i competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, i la tercera tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Laia Bonet, a més del delegat especial de l'Estat al CZFB, Pere Navarro, i la directora general del CZFB, Blanca Sorigué. Del 3 al 6 d'octubre, BNEW reunirà 600 speakers que oferiran fins a 180 hores de contingut distribuïdes a 130 panells, sessions i debats. Aquest esdeveniment internacional comptarà, a més, amb 1.500 startups participants i amb una previsió de més de 12.000 assistents, la meitat de manera presencial, de més de 100 països.

Hyundai patrocina els festivals d'estiu a Catalunya

· Hyundai Motor España és patrocinador de la 22a edició de Cap Roig Festival i de Summerfest Cerdanya

Agost del 2022- Hyundai Motor España és patrocinador oficial dels festivals d'estiu de Catalunya. Cap Roig Festival i Summerfest Cerdanya són els encarregats de posar ritme a l'estiu català a unes localitzacions úniques per gaudir de la música i la gastronomia. Durant la celebració del festival Cap Roig Festival, Hyundai serà present amb dos IONIQ 5, el cotxe elèctric més guardonat de Hyundai i recentment nomenat Cotxe de l'Any al món i Cotxe de l'Any a Catalunya. Un dels cotxes estarà al costat de l'escenari de Hyundai Music Park, on es projectarà un vídeo mapping de natura, i l'altre al costat de la zona del Village. També comptarà amb un TUCSON, el SUV més venut a Espanya el primer semestre del 2022, exposat a l'entrada del festival.

CRIPTO MERCAT

Es llança al mercat del criptoart la col·lecció més gran d'obres originals realitzada a internet fins ara

· La creixent adopció de les criptomonedes que s'ha produït des de finals de 2020, ha suposat l'aparició de nous actius financers vinculats a la tecnologia blockchain i, per tant, un revulsiu al món financer i una obertura a noves oportunitats de negoci

Des de mitjan 2021, a l'ecosistema cripto han anat cobrant importància els denominats NFT (Non Fungible Token), que no són més que actius digitals certificats amb tecnologia blockchain. Els NFT poden ser d'índole molt diversa, però el sector on estan cobrant més importància és el de l'art. En aquest cas, els NFT són peces d'art úniques, que porten vinculat un certificat digital permanent que autentifica la propietat i permet la compra-venda sense intermediaris. És tal l'auge, que a l'art digital desenvolupat a la blockchain ja se l'anomena criptoart, i, encara que ara com ara engloba moltes tipologies de creacions artístiques, està cridat a ser un tipus de mercat d'art per si mateix.

El Col·legi d’Economistes veu amb “certa incertesa” i “preocupació” el pla de substitució d’energia nuclear del Govern

· L'ens creu que la invasió russa d'Ucraïna comporta una revisió total de la política energètica europea

El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha reclamat al Govern “transparència” amb els costos que tindrà la transició energètica, després d’analitzar l’estudi de prospectiva energètica elaborat per l’Institut Català de l’Energia amb horitzó el 2050. La Comissió d’Economia i Sostenibilitat de l’entitat veu amb “certa incertesa i preocupació” la substitució de la generació d’energia d’origen nuclear per renovables a curt termini, “la qual cosa podria comportar un gran sacrifici a la societat”. A més, els economistes creuen que la invasió russa d’Ucraïna comporta una revisió total de la política energètica, ja que “la Unió Europea té una dependència de Rússia que s’haurà de revertir”.

VOCACIÓ DIVULGATIVA

L’Ajuntament de Barcelona publica el Llibre Blanc de la digitalització de la formació

  • L’objectiu d’aquest Llibre Blanc és donar a conèixer l’experiència de Barcelona Activa en la digitalització dels serveis de formació i aportar pautes a altres organitzacions per realitzar un procés similar

L’Ajuntament de Barcelona acaba de publicar el Llibre blanc de la digitalització dels serveis de formació estable de Barcelona Activa. És una publicació que recull l’experiència de la transformació digital de l’oferta formativa dels darrers 4 anys, inclosa la pandèmia, i també l’evolució viscuda des de 1999, quan des del Cibernàrium es començava a acompanyar la ciutadania i les empreses, en la capacitació digital.

LEY CONTRA DESAHUCIOS

La nova ley catalana contra desahucios, un text polèmic anomenat a generar “inseguritat” entre propietaris i afavorir l'ocupació

· La nova llei de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional a Catalunya ha entrat en vigor aquest dimarts 8 de març

Tras la seva aprovació al Parlament de Catalunya el passat 23 de febrer i la seva publicació al DOGC, la nova llei de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional ha entrat en vigor aquest dimarts. Com era d'esperar, aquest text, que, segons la seva exposició de motius, naix de l'oleada de llançaments derivada de l'acceleració de processos judicials i la nova normativa d'arrendaments que redueix els terminis dels contractes, ha despertat polèmica entre els propietaris catalans. . El fundamento sobre el que se sostiene esta ley, tal y como detalla Arantxa Goenaga, socia y abogada de Círculo Legal Barcelona, ​​és el principi de “función social” de la propietat, així com establir les eines necessàries per a assolir-lo. Y és que, a partir d'ara, el Govern considerarà un incompliment social de la propietat quan una vivenda estigui desocupada de forma “permanent i injustificada” durant un termini superior als dos anys, independentment de que hagi estat ocupada en aquest temps. Si es transmet a una altra societat, la nova propietària pechara amb els incompliments que hagi realitzat la propietaria anterior.

EXPULSAR RUSSIA

Swift, l'arma per castigar Rússia per la invasió d'Ucraïna

· Expulsar un país sencer d'aquest sistema de pagaments internacional seria un cop econòmic per a Rússia, que també podria perjudicar les economies occidentals

Swift és l'acrònim de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, la Societat per a les Comunicacions Financeres Interbancàries Internacionals. És una organització que es fa responsable d'administrar i gestionar de forma segura les transaccions que fan els bancs a tot el món. Occident mira de trobar una resposta adequada a l'atac rus a Ucraïna en el terreny de les sancions, a banda dels intents diplomàtics o la possible ajuda militar. Europa i els Estats Units van decidir divendres bloquejar els béns que puguin de Vladímir Putin i el seu ministre Serguei Lavrov i aquest dissabte han anunciat una mesura més dràstica: expulsar alguns bancs russos del sistema bancari Swift que permet les transaccions internacionals. No s'han detallat els bancs afectats.

TRANSFERÈNCIES INTERNACIONALS BLOQUEJADES

Swift, la plataforma de la qual la UE no s’ha decidit a expulsar Rússia

· Els líders de la Unió Europea van adoptar aquest dijous les seves sancions més dures fins a la data contra Rússia per la invasió d’Ucraïna

Malgrat això, no es van decidir a desconnectar el país presidit per Vladímir Putin de la plataforma internacional de pagaments Swift. No tots els estats membres estan d’acord a utilitzar tot l’arsenal de cop per les conseqüències per a Europa, i hi ha capitals com Berlín partidàries de guardar una mica de munició a la recambra per si és necessari aprovar un tercer paquet de sancions. «Es necessita avaluar les conseqüències de treure Rússia del Swift», va argumentar l’holandès Mark Rutte. Però què és aquesta plataforma de pagaments i per què és tan important?. La Societat per a les Comunicacions Interbancàries i Financeres Mundials (Swift, per les seves sigles en anglès) va ser creada el 1973 per 293 bancs de 15 països, amb l’objectiu de desenvolupar una plataforma informàtica que fes més ràpids i segurs els pagaments entre entitats financeres de diferents països a l’estandarditzar la comunicació. El 1977 va llançar el seu primer servei de missatgeria entre bancs, que ràpidament va substituir la tecnologia vigent fins aquell moment, la Telex (un dispositiu telegràfic de transmissió de dades). Actualment estan connectades a la seva plataforma més d’11.000 entitats bancàries i de valors, infraestructures de mercat i clients corporatius en més de 200 països i territoris del món.

HIPOTECA FIXA O VARIABLE?

Pujada del preu de les hipoteques a tipus variable

· L'escalada de la inflació -ara la tenim per sobre del 6%- preocupa el Banc Central Europeu, que ja ha deixat la porta oberta a apujar els tipus d'interès aquest any. Això s'està notant en l'euríbor, que s'utilitza com a referència per calcular els tipus de les hipoteques

En els últims dos mesos està registrant una remuntada important. Ha passat del mínim històric del desembre, del -0,52 per cent, al -0,31% divendres. La revifada de l'euríbor està fent pujar el preu de les hipoteques variables que ofereixen els bancs als seus clients. Com sol passar en aquestes situacions, ampliar la visió temporal ajuda a posar-ho tot al seu lloc. Estem molt lluny del 5,5% que va tocar l'euríbor l'1 d'octubre del 2008, en ple esclat de la bombolla immobiliària. Aquella situació va dur a molts hipotecats a llançar la tovallola i perdre el seu pis. Els experts prefereixen mirar-s'ho amb una perspectiva serena i llancen un missatge de calma als que tenen hipoteques. No preveuen fortes pujades en les quotes mensuals aquest any.

LES PATRONALS, EN CONTRA

El salari mínim interprofessional (SMI) passa dels 965 euros mensuals als 1.000

· Ho ha aprovat aquest dimarts el consell de ministres, amb la intenció que arribi als 1.200 abans que acabi la legislatura

El executiu PSOE-UP ha aprovat aquest dimarts la pujada del salari mínim interprofessional, l'SMI, als 1.000 euros en 14 pagues. Aquesta pujada, que serà retroactiva amb data de l'1 de gener, la va pactar fa 15 dies Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, amb els sindicats UGT i CCOO.

0,359375