elmonfinancer.cat
La inversió estrangera a Catalunya augmenta un 138% en dos anys
Ampliar
(Foto: Redes sociales)

La inversió estrangera a Catalunya augmenta un 138% en dos anys

El capital exterior de l'últim any ha arribat als 5.350 milions. Aquesta xifra és la més alta des de 2017, any de l'eclosió del 'procés' i de l'1-O, i la comunitat ha multiplicat per tres la seva aportació a la totalitat d'Espanya

jueves 27 de junio de 2024, 11:15h

Les xifres inviten a pensar que, en l'àmbit empresarial i d'inversions, les coses poden estar canviant a Catalunya. La comunitat es podria estar tornant a veure des de fora com a un lloc "segur" per invertir. La inversió estrangera està creixent en el territori, i l'increment arriba ja a un 138% des de la sortida de la pandèmia. Els economistes reconeixen que les dades són pròpies de la temporada prèvia als nocius fets del 2017

En l'últim any, les apostes de capital que s'han fet a Catalunya han sigut arribat als 5.350 milions d'euros, és a dir, un 54% superior als dotze mesos anteriors.

Feia cinc anys que no es registraven xifres similars, quan el referèndum il·legal de l'1-O, la DUI i la deriva sediciosa de la Generalitat van desplomar les expectatives econòmiques de Catalunya. Després d'aquests fets, els anys següents varen ser inferiors als 3.000 milions d'euros.

Per tant, s'ha de celebrar que en els últims 24 mesos la xifra s'hagi multiplicat per 2,4. Aquesta expectativa positiva contrasta amb les xifres que es preveuen per a la resta d'Espanya. Segons el Ministeri de Indústria, des de juny de 2023, les inversions del exterior a Espanya han caigut entorn a un 29%, mentre que a Catalunya han incrementat un 13%.

Per aquesta deriva, creixent en la comunitat i descendent a la nació, podem afirmar que en els últims anys l'aportació de Catalunya al conjunt d'Espanya s'ha multiplicat per tres. És a dir, va passar d'un 7% el 2022 a un 21,2% a finals de l'any passat i inicis d'aquest.

Cap al 2022, quan encara els efectes negatius de la pandèmia estaven més que presents, entorn de 7,5 de cada deu euros que s'invertien des de l'estranger a Espanya anaven a parar a la Comunitat de Madrid, i a Catalunya només 70 cèntims. Per tant, és per aquestes dades que molts economistes estan preveient ja èpoques de canvi.

La brutal marxa de grans empreses de Catalunya

L'any 2017, la inseguretat jurídica que va sorgir va ser tan gran que en 6 anys fins a 8.000 empreses van marxar a altres regions espanyoles. De fet, sols entre octubre i desembre de l'any de l'1-O, prop de 1.300 empreses varen sortir de Catalunya. De les 2.175 companyies que van canviar de seu a les altres regions a la resta de la nació en els tres mesos de conflicte polític, 1.300 varen deixar Catalunya.

Algunes de les empreses que varen marxar són el Banc de Sabadell, la Fundació La Caixa, Applus, Banc Mediolanum, Abertis, Allianz, Axa, Catalana Occidente, Zurich, Naturgy, Grup Planeta, Bimbo, Pastas Gallo, Argal, Codorniu, San Miguel, Labotaris Ordesa, eDreams... Madrid va ser la comunitat beneficiada per aquesta fugida en massa, a més de València, Alacant o Andalusia.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame enviar a reddit compartir en Tuenti

+
0 comentarios