elmonfinancer.cat

ELS ORÍGENS D’ALEMANY: EL CARAMEL DE MEL DE L’ÀVIA MUNDETA

Torrons i Mel Alemany obté el premi a la Innovació en la VII edició de la Nit del Gourmet Català

Premiats a la Nit del Gourmet Català amb la consellera Teresa Jordà. FOTO: Cluster Catalonia Gourmet.
Premiats a la Nit del Gourmet Català amb la consellera Teresa Jordà. FOTO: Cluster Catalonia Gourmet.

  • La companyia familiar d’Os de Balaguer rep el guardó de mans del conseller delegat d’Acció, Joan Romero, en un acte al Museu Marítim de Barcelona amb la presència de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà

miércoles 26 de octubre de 2022, 13:33h

L’empresa familiar d’Os de Balaguer Torrons i Mel Alemany ha obtingut el premi al Creixement Empresarial mitjançant la Innovació en la VII edició de la Nit Gourmet Català, organitzada per l’associació Catalonia Gourmet,que va tenir lloc ahir al vespre al Museu Marítim de Barcelona. El gerent de la firma, Ferran Alemany, va rebre el guardó de mans del conseller delegat d’Acció, l’agència catalana per a la internacionalització de l’economia, Joan Romero. A la gala hi va assistir la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

Enguany Alemany va presentar com a novetat a la Nit Gourmet la mel per subscripció, un projecte per fomentar la innovació en noves fórmules de consum de mel. Sota el nom ‘Del rusc a casa’, la marca entrega a domicili la mel fresca acabada de recol·lectar de l’apicultor a casa. Amb aquesta innovació en noves formes de consum de la mel, la marca vol acostar la mel dels apicultors de proximitat per la via de la subscripció, que en garanteix la immediatesa. A banda el guardó reconeix la trajectòria en innovació del darrer any -inclosa dins el segell Beelab, el laboratori de la Mel, al que destina un 2% de la seva facturació.

Es tracta de projectes d’innovació col·laborativa com la Mel amb suc de llimona desenvolupada amb la UdL, la gamma de mels untables desenvolupades amb Eurecat, el Torró Medieval a base de cigró i mel desenvolupat amb el xef Sergi De Meià, els bombons farcits de mel i altres receptes amb xocolata en col·laboració amb el mestre xocolater Ivan Pasqual, les barretes energètiques amb ingredients de productors de proximitat de les Terres de Lleida. També ha desenvolupat les galetes del Montsec amb base d’OliMel d’Oli Castelló. Finalment el sabó de mel, una col·laboració amb les Germanes Clarisses del Convent del Sant Crist de Balaguer.


A més d’Alemany, la VII edició de la Nit Gourmet Català va distingir a:

Tapas por la Paz i Monas por la Paz, premi Gourmet Català de l’any, entregat per la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà
Anela Fruits, premi al Creixement Empresarial mitjançant la Internacionalització, entregat per Ramon Sentmartí, director general de Prodeca
CETT-UB, premi a la Iniciativa Sostenible (formació), entregat per la directora general de Turisme, Marta Domènech
Mallart, premi a la Iniciativa Sostenible, entregat pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia

Sobre la Nit Gourmet Català

La Nit del Gourmet Català és l'acte de referència del sector d'alimentació gourmet a Catalunya, on es reuneixen els principals agents del sector per a conèixer les novetats més gourmet dels socis de Catalonia Gourmet, gaudir d'un acte distès amb molt networking, amb presència dels principals representants institucionals i que té com a moment destacat l'entrega del Premi del Gourmet Català de l'Any.


ELS ORÍGENS D’ALEMANY: EL CARAMEL DE MEL DE L’ÀVIA MUNDETA

La història de Torrons i Mel Alemany que s’inicia a finals del segle XIX quan la Sra. Mundeta feia un caramel amb la mel i els fruits secs de la zona. Atès que el Montsec és un terreny aspre i difícil per al conreu, aquesta activitat els resultava una bona alternativa. Aquest caramel es venia als mercats i de forma típica a les trobades de les ermites de l’entorn. D’allí en va sortir el torró que encara produeixen a dia d’avui en les gammes més clàssiques: el tou i el dur.

El proper salt endavant en l’activitat familiar fou l’any 1929, quan el fill de la Sra. Mundeta va visitar l’Exposició Universal de Barcelona, on va comprar una primera màquina per coure la pasta.

Paral·lelament, als anys trenta, el Sr. Miquel Alemany i Boix va començar a treballar amb les abelles i a produir mel amb les tècniques de les arnes mòbils, les quals permetien augmentar considerablement la producció amb molts menys esforços. Va ser un monjo del Monestir de les Avellanes, del mateix municipi d’Os de Balaguer, el que li va ensenyar l’ofici.

El volum de mel que comercialitzava va anar creixent fins que el seu fill, Miquel Alemany Hospital va instal·lar-hi l’envasadora als anys setanta, fet que va permetre a Alemany entrar al mercat amb força amb una marca pròpia. Els fills (Ferran i German Alemany) s’incorporarien els anys 90.


CLÀSSICS AMB EL TORRÓ I INNOVADORS AMB LA MEL

Amb els torrons, els Alemany són molt clàssics. Elaboren amb la fórmula tradicional del segle XIX i fan el dur i el tou. Han afegit algunes varietats com el crocant, el bombó ametlla i la crema torrada, aquesta darrera amb una gran acceptació entre els consumidors per la tendresa de la massa i el punt cremat. Els torrons estan fets de forma totalment artesanal i envasats en formats tradicionals principalment.

Amb la mel però, són innovadors i de fet la mel és la base de tots els seu productes, des del torró a les mels amb valor afegit com el còctel apícola, la mel amb gelea o propòlis així com una línia més gourmet (amb la mel amb pell de taronja o mel amb gingebre, entre altres).


L’ACTIVITAT EMPRESARIAL D’ALEMANY

Torrons i Mel Alemany, ubicada a Os de Balaguer, produeix 50 tones de torró, de les quals un 85% es venen a Catalunya, un 5% a l’Estat espanyol i un 10% a altres països, com és el cas d’Anglaterra. Alemany però, està apostant fortament per la mel. De les 550 tones de mel que envasa, un 80% es consumeix a Catalunya, un 5% a l’Estat espanyol i un 15% va destinada a l’exportació.

Els productes Alemany es poden comprar als supermercats Plusfresc, Condis, BonPreu, Casa Ametller, El Corte Inglés, Sorli Discau, Caprabo, entre altres, a més d’agro-botigues, establiments turístics i comerç tradicional o gourmet.

www.alemany.com

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame enviar a reddit compartir en Tuenti

+
0 comentarios