Eugeni Llos Norenberg, del grup Perelada, ha sigut nomenat avui divendres nou president de la Associació Vinícola Catalana (AVC), la patronal del vi català. Llos ha establert com a meta principal "continuar treballant per a unificar el sector del vi català i enfortir-lo encara més, tant al pla nacional com al internacional". A més, emfatitza que "hem d'atrevir-nos a somiar en gran".
Substitueix a Valentí Roqueta, del grup Roqueta Origen, que ha ocupat el càrrec durant els últims deu anys. Llos va encapçalar l'única candidatura presentada i és el director general de Perelada Resort i del celler Perelada. A més, és vocal de la comissió rectora del consell regulador de la DO Empordà.
Amb una trajectòria de més de 30 anys en el grup Perelada, Llos ha ocupat diversos càrrecs en àrees com a màrqueting, internacional i direcció general. En la nova junta directiva de la AVC, Llos comptarà amb vicepresidents com Josep M. Albet i Noya (Albet i Noya), Diego Pinilla Navarro (Raventós Codorníu), Joan Huguet Gusi (Huguet de Ca Feixes), Ramon Roqueta Segalés (Roqueta Origen), Miquel Torres Maczassek (Família Torres), Marta Vidal Ollé (Vallformosa) i Meritxell Parera Portillo (Freixenet).
Entre els seus objetius, expandre els vi català i els seus intangibles arreu del món
En una entrevista amb La Vanguardia, el nou president de la AVC comenta que el vi català ja posseeix els recursos necessaris per a aconseguir grans fites. Destaca que hi ha un reconeixement internacional creixent de la qualitat dels vins de Catalunya, amb cellers coneguts a tot el món. I també estan incrementant el número de vinyes ecològiques i la sostenibilitat en els cellers. "Volem reivindicar aquest passat recuperant varietats ancestrals".
Així mateix, ressalta "el vincle amb una gastronomia coneguda arreu del món" i un gran talent en enòlegs i sommeliers. Assegura també que el vi es molt rellevant en l'economia catalana i que l'oferta enoturística és "envejable".
El nou president dels vins catalans és conscient dels reptes als que haurà de fer front el sector. Per exemple, el canvi climàtic, incrementar la rendibilitat de la cadena de valor del sector i la sobreregulació administrativa que limita les seves capacitats. Creu també que s'ha de tenir en compte "la necessitat de reivindicar el vi com a part intrínseca de la nostra cultura i dieta mediterrània". També destaca l'ímpetu amb el qual conscienciarà als productors d'un ús responsable de les noves tecnologies, en particular la intel·ligència artificial aplicada al món dels vins.