elmonfinancer.cat

La Fundació ColaCao celebra l’acollida del projecte educatiu “Somos Únic@s” en el Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament a l’Escola, el pròxim 3 de novembre

Prop de 9.000 nens ja s’estan formant contra el bullying a les escoles de Catalunya de la mà de la Fundació ColaCao
Ampliar

Prop de 9.000 nens ja s’estan formant contra el bullying a les escoles de Catalunya de la mà de la Fundació ColaCao

  • ‘Somos Únic@s’ és un projecte educatiu 100% gratuït i obert als centres escolars d’Educació Primària de tot l’estat. S’ha posat en marxa per primera vegada per aquest curs 2022-2023 i s’han inscrit un total de 1.118 escoles per tot el territori nacional, que estan formant a més de 80.000 nens. Només a Catalunya, per al moment, s'han inscrit 133 centres

miércoles 26 de octubre de 2022, 13:26h

La Fundació ColaCao ha anunciat en el marc del Dia Internacional contra la Violència i l'Assetjament a l'Escola de la UNESCO, que té lloc aquest dijous 3 de novembre, que un total de 85.118 alumnes ja s'estan formant contra el bullying gràcies al seu projecte educatiu “Somos Únic@s”. És el resultat que un total de 1.118 escoles per tot el territori nacional s'hagin inscrit a aquest projecte educatiu que va obrir les inscripcions el maig de 2022 i que ha començat a impartir-se per primera vegada en aquest curs 2022-23. A Catalunya s'han inscrit, per al moment, 133 centres educatius, aplicant el programa a prop de 9.000 nens i nenes.

‘Somos Únic@s’ és un programa escolar desenvolupat en col·laboració amb l'Associació No a l'Assetjament Escolar (NACE) per a alumnes d'Educació Primària. El projecte- la inscripció del qual contínua oberta i és 100% gratuïta- té l'objectiu d'educar contra l'assetjament escolar des de la prevenció, empoderant a nens i nenes perquè creixin potenciant el que els fa únics i diferents, sense por al rebuig. S'està duent a terme a través de materials didàctics, els quals han estat elaborats i desenvolupats per docents i pedagogs, per a treballar-los a les aules durant aquest curs com a primera edició. Els materials estan disponibles en totes les llengües oficials del nostre país i el programa es troba totalment alineat amb les iniciatives del Ple de l'Observatori Estatal de la Convivència Escolar.

"Des de la Fundació estem molt il·lusionats amb l’acollida que està tenint el nostre projecte educatiu. Creiem que el primer pas per abordar l'assetjament escolar és visibilitzar el problema i cridar-lo pel seu nom; a través de les dinàmiques del projecte esperem desencadenar converses entre l'alumnat i el professorat que trenquin el silenci" ha comentat Javier Coromina, membre del Patronat de la Fundació ColaCao.

Qualsevol professor de qualsevol col·legi d'educació primària del nostre país pot inscriure's gratuïtament en el programa a través d'un senzill formulari, disponible en aquest enllaç. La seva implantació és flexible en el temps, de manera que es pot adaptar a les necessitats de cada grup aula.

Per a poder portar a la pràctica el projecte, Somos Únic@s ha posat a la disposició del professorat diferents materials didàctics adaptats a cada cicle de primària i amb pautes de desenvolupament. Els suports estan planificats per a treballar-los durant tot el curs de manera curricular, i a través de metodologies innovadores com la gamificació. A més, el material, i la informació, no sols es limita al professorat, sinó que pot ser sol·licitada pels pares i mares, de manera que aquest tema no es limiti a ser tractat únicament en l'àmbit acadèmic, sinó que també puguin treballar-lo a casa amb els seus fills. Abans de la seva implantació va ser provat per a validar el seu funcionament a través d'un projecte pilot previ en el qual van participar més de 600 alumnes de centres de les Illes Balears i la Comunitat de Madrid, involucrant a famílies i professorat i que va obtenir resultats molt positius.

Dia Internacional contra la Violència i l'Assetjament a l'Escola, inclòs el ciberassetjament

El bullying o assetjament escolar afecta a uns 2.000.000 de menors només a Espanya, sol viure's en silenci i poques vegades és detectat correctament en la seva fase inicial. La indefensió i solitud de la víctima poden portar-li a viure situacions d'estrès, ansietat, aïllament social, i fins i tot, suïcidi. Una problemàtica que s'estima que afecta un 25% de la població estudiantil, especialment en els últims cursos de primària i en secundària i, per al que avui dia, encara no existeix una formació específica ni protocols de detecció i actuació clars. És un problema comú en multitud de països, i per això els Estats Membres de la UNESCO van designar el primer dijous de novembre de cada any com el Dia Internacional contra la Violència i l'Assetjament a l'Escola, inclòs el Ciberassetjament, reconeixent d'aquesta manera que la violència en l'entorn escolar sota totes les seves formes atempta contra els drets dels nens i els adolescents, la salut i el benestar. Per totes aquestes raons la Fundació ColaCao s'ha compromès a visibilitzar el fenomen conscienciant a tota la societat i promovent un debat social que ajudi a donar volum i importància a aquesta xacra.

Sobre Fundació ColaCao

La Fundació ColaCao és una entitat constituïda el desembre de 2021 que té l'objectiu de sensibilitzar a la societat contra l'assetjament escolar, una de les preocupacions més rellevants de les famílies, i una xacra que es calcula que afecta uns dos milions de menors a Espanya. L'entitat treballa en l'àmbit de la divulgació, la sensibilització i la recerca, constituint-se com a altaveu de reivindicació i conscienciació social, per a trencar el silenci que envolta el problema i fomentant que els casos es denunciïn a temps, una de les grans barreres a l'hora d'afrontar i tractar el bullying.

Prop de 9.000 nens ja s’estan formant contra el bullying a les escoles de Catalunya de la mà de la Fundació ColaCao
Ampliar
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame enviar a reddit compartir en Tuenti

+
0 comentarios