Munich, nascuda a l'Anoia, és una marca global encara amb seu a Catalunya. Fundada per Luis Berneda, va evolucionar de botes militars a sabatilles esportives reconegudes internacionalment. Amb 75 milions d'euros d'ingressos anuals i presència en 50 països, Munich destaca per la seva durabilitat i innovació en calçat i ara s'expandeix al sector tèxtil.
Munich va néixer a la tranquil·la comarca de l'Anoia. Avui dia, encara té seu a una finca que hi havia entre jardins i grans habitatges. La seu social d'algunes de les empreses que sostenen a la matriu catalana encara resideixen al lloc on va veure la llum. Només una X, representatiu gràfic de la marca, exhibeix la important activitat que de portes endintre es porta a cap a la finca anoienca. No obstant això, la seva fàbrica de sabates no queda massa lluny. A Vilanova d'Espoia, Torre de Claramunt, es porta a cap la quasi milionària producció de Munich.
Fa dos anys va poder tancar l'exercici amb uns ingressos de 75 milions d'euros. Munich ja és global, ja que es calcula que, encara i no només tenint 30 botigues físiques, els habitants de 50 països porten les seves vambes.
El que va començar sent el negoci d'una família catalana de sabaters va acabar en una marca global vestida per Kubala, per exemple. Munich ha passat per tres generacions diferents, però qui va fer el pas que la va convertir en una insígnia de l'economia catalana arreu del món?
Es tracta de Luis Berneda, el baixllogregatí que a la postguerra va començar a treballar per l'Estat fent botes de pell per a ús militar. L'activitat de Berneda es limitava a la que li indicava l'Administració, ja que en aquell moment autàrquic, les empreses no tenien la llibertat de basar la seva producció i la seva activitat en el que pensessin que més benefici i creixement els pogués aportar.
Passada ja aquesta època més repressiva, en Berneda havia pogut reunir diners per a subsistir i per a acabar derivant en una empresa més diversa. Munich va començar a la fi a produir calçat esportiu. Concretament en vambes per a futbol sala i rubgy. Però va ser arribada la dècada de l'obertura franquista cap a l'exterior, al voltant del 1960, on les possibilitats de creixement de l'empresa de Berneda varen créixer exponencialment.
Neixement de la marca Munich X i la seva transformació en una referència mundial
Quan van començar a entrar productes del estranger a Espanya, tant les marques com els esportistes varen normalitzar que es lluís Adidas, per exemple. Cada vegada es va anar consolidant més l'intangible que les marques estrangeres, sobretot les alemanyes, oferien més qualitat que les espanyoles. Així, es va crear definitivament la marca Munich.
Amb un nom d'una ciutat alemanya, sinònim de qualitat, i la simplificació del identificatiu de la X, Berneda va aconseguir fer-se famós arreu del món. ràpidament va començar a produir vambes per a més àmbits esportius. El primer va ser l'atletisme i després el futbol. Diversos futbolistes es van abonar a la marca de Berneda.
I el creixement exponencial de Munich va arribar a l'entrada del segle XXI. Ja amb l'ajuda d'una nova generació, els nets de Berneda, l'empresari va veure que, més enllà de l'entorn esportiu, havia de mirar per la societat civil. Munich va començar a produir un calçat de vestir molt moderna i innovador.
L'empresa va anar creixent fins a arribar a l'actualitat. Avui dia, Munich compte amb 400 treballadors i registra una producció de 850.000 parells a l'any. A més, es considera una de les marques de sabates que més durabilitat garanteixen en tot el mercat. La X, purament catalana, s'ha anat expandint arreu del món a través d'una presència web molt potent. Ara, busquen allargar la seva producció temptejant el disseny i fabricació de roba, més enllà de les sabates.