elmonfinancer.cat

Les empreses gironines debaten sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en el món laboral en l’edició més multitudinària de la Supertransversal del Fòrum Carlemany

Les empreses gironines debaten sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en el món laboral en l’edició més multitudinària de la Supertransversal del Fòrum Carlemany
Ampliar

· 180 directius i directives, xifra rècord des que el 2019 va començar aquest esdeveniment, segueixen les ponències de Xavier Ferràs (ESADE), Regina Llopis (Grup AIA) i Pau Garcia-Milà (Founderz) a l’Auditori de Girona

miércoles 13 de diciembre de 2023, 09:59h
El Fòrum Carlemany ha celebrat avui la cinquena Supertransversal amb la participació de 180 directius i directives, una xifra que mai s’havia aconseguit en cap de les quatre edicions anteriors. Hi han estat representades 78 empreses de les comarques gironines de les 100 que actualment estan associades a l’entitat. L’esdeveniment ha tingut lloc a l’Auditori de Girona i sota el lema ‘La IA, motor de transformació de l’empresa’, ha pretès conscienciar els empresaris gironins dels reptes de present i futur que hauran d’afrontar a l’hora d’implementar la intel·ligència artificial i quin impacte té actualment i tindrà a curt, mitjà i llarg termini aquesta tecnologia en el món laboral. La jornada ha comptat amb les ponències d’experts en la matèria com Xavier Ferràs (ESADE), Regina Llopis (Grup AIA) i Pau Garcia-Milà (Founderz) per conèixer de primera mà quina és la situació actual en aquest camp, predir què és el que passarà el dia de demà i plantejar casos reals d’algunes companyies. Els assistents també han tingut una hora per dividir-se en grups de treball per debatre i compartir experiències a partir del ‘benchmarking’sobre la temàtica principal d’aquesta Supertransversal, buscant possibles solucions i aplicacions a les seves respectives companyies.

Xavier Ferràs, Doctor en Economia i Empresa per la Universitat de Barcelona, Enginyer superior de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i Professor d’Operacions, Innovació i Data Sciences a ESADE, ha protagonitzat la primera ponència del dia. Titulada ‘Hackejant el futur: Innovar en l’era de la IA’, ha ofert una visió més global sobre la digitalització en el món de l’empresa, el paper què hi té la intel·ligència artificial i quin és el seu impacte a nivell internacional. “Estem en una revolució cognitiva sense precedents que afecta a tots els àmbits de la nostra societat”, ha afirmat Ferràs, abans d’exposar que “innovar és un concepte que significa molt més que no pas millorar” presentant de quines maneres es pot utilitzar la intel·ligència artificial per fomentar aquesta innovació. La part final del seu discurs ha ofert un punt de vista geopolític enumerant els “esforços” que estan fent determinats països per crear marcs institucionals per aplicar aquesta tecnologia a les empreses i ha animat a les companyies a buscar proveïdors que hi treballin “el més aviat possible”.

Els casos més concrets i els exemples pràctics, amb models d’èxits a les empreses, han anat a càrrec, en primer lloc, de Regina Llopis. Llicenciada en Matemàtiques amb alts honors per la Universitat de Maryland i doctora en Matemàtiques aplicades a la Intel·ligència Artificial per la Universitat de Berkeley, és presidenta del Grup AIA (Aplicacions en Informàtica Avançada) i ha ofert una xerrada titulada ‘Aplicació d’intel·ligència artificial i casos d’ús’. Ha explicat que les grans empreses ja han “abraçat” la IA i que “ara ha arribat el moment” que ho facin les PIMES, el que permetrà millorar molts àmbits d’aquestes companyies. Després ha sigut el torn de Pau Garcia-Milà, actual CEO i cofundador de Founderz, una escola online d’emprenedoria que proporciona tècniques, models de negoci, suport legal i disseny i creació de pàgines web, entre d’altres eines, a negocis digitals i no digitals. ‘IA, i ara què?’, ha sigut el títol de la seva ponència, que ha arribat passada l’hora destinada a crear un espai de ‘benchmarking’ en grups. Ha explicar que “la intel·ligència artificial no ens substituirà mai, sinó que ens permetrà ser més ràpids i eficients. És una tecnologia que no va en contra de cap persona, sinó una eina potent com en el seu dia ho va ser l’arribada d’internet”. Ha demostrat la rapidesa en l’evolució de la IA comparant dues imatges de la mateixa senyora, una d’elles generada fa tres mesos i l’altra, aquesta mateixa setmana. I també ha fet participar als assistents, demanant-los una idea per iniciar una empresa del no-res. En només deu minuts i a partir de la intel·ligència artificial s’ha creat una pàgina web, un pla de negoci, un power point per a inversors i un any sencer de publicacions a Instagram.

Plantejar-se l’ús d’aquesta tecnologia com un repte, establir un full de ruta per començar-hi a treballar i donar-ne visibilitat han estat alguns dels objectius d’aquesta cinquena edició de la Supertransversal, que també ha intentat oferir eines i solucions al respecte a les empreses que hi han participat. S’ha abordat el tema de l’ètica i la privacitat de les dades, i també s’ha parlat de quin pot ser l’impacte en el món laboral de la IA i quines són les àrees que es poden veure més beneficiades a partir de la seva implementació.

Sandra Masoliver, presidenta del Fòrum Carlemany i CEO de Masoliver, ha fet una valoració molt positiva de la jornada destacant-ne l’elevada participació: “Estem molt contents, les expectatives eren molt altes i les hem superat. Si hem atret a tanta gent és gràcies a tota la feina que hem fet durant els últims mesos. També hi han ajudat el 20è aniversari del fòrum i la temàtica d’aquesta trobada. La intel·ligència artificial atrau i alhora és un tema ben desconegut encara per a molts. Hem triat amb molta cura els nostres ponents, que ens han ofert una visió més global i també casos més concrets. Estem satisfets per com ha anat tot plegat”.

Ha recordat que la Supertransversal és “el ‘benchmarking’ dels ‘benchmarkings’”, una jornada “amb un tema interessant per a tothom i oberta a la participació de qui ho vulgui, que permet compartir visions de molts departaments, posant al damunt de la taula maneres de fer diferents i que esdevé una experiència molt enriquidora”. De cara als propers anys, ha recordat que “normalment aquesta trobada és molt positiva perquè sempre aporta valor, hi ha molta interacció i el resultat es fructífer pels participants. Sempre intentem fer un pas endavant per millorar el que ja tenim, tot i que som conscients que hem deixat el llistó bastant alt”.

Els 180 assistents i les 78 empreses participants representen els millors números de la Supertransversal, que va néixer el 2019 i ha anat creixent i evolucionant amb el pas del temps. L’any passat va rebre a 49 companyies diferents i 130 directius i directives, sota el lema ‘Reptes i oportunitats en creació de valor sostenible. Moviment BCorp’. També s’han abordat temes com ara el talent femení a les indústries, la gestió del coronavirus i conclusions pràctiques sobre com aplicarà l’empresa del futur els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per l’agenda 2030.

La trobada d’avui també ha servit per presentar el Pla Estratègic del Fòrum Carlemany, que proposa el full de ruta a seguir per part de l’entitat amb una visió a curt (d’un a cinc anys) i llarg termini (a 15 anys vista). És el fruit del treball dut a terme durant els últims mesos pel Consell Assessor del Fòrum, la seva Junta Directiva i persones clau que hi tenen una estreta vinculació.

Fundat el 2003, el Fòrum Carlemany és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu principal cercar l’excel·lència en la gestió empresarial i la millora continuada dels negocis mitjançant el ‘benchmarking’, una tècnica basada en compartir experiències a través de trobades, debats i reunions dels diversos grups de treball. Aquest 2023 ha complert 20 anys i ho ha fet amb un centenar d’empreses gironines associades de diversos sectors industrials. Gaudeix d’una elevada participació en les activitats que lidera, amb la implicació de prop de mig miler de directius i directives.

Una quarta part del centenar de companyies que en formen part facturen més de 60 milions d’euros anuals i gairebé la meitat, un 42%, estan ubicades a la comarca del Gironès. Des de microempreses (un 6% tenen entre un i deu treballadors) fins a grans organitzacions, el 24%, que disposen d’una plantilla amb més de 251 persones. Girona FC, Bàsquet Girona, Agrienergia, Frit Ravich, Galetes Trias, Haribo, Hipra, Comexi, Metalquimia, Noel, Bassols Energia, Cuatrecases i Wikiloc, entre moltes altres, són algunes de les companyies associades. Els seus directius participants al Fòrum es divideixen en 14 grups de ‘benchmarking’: Assistants de direcció, Administració i Finances, Alta Direcció, Carlemanys Junior, Grup Club de l’Empresari, Direcció Comercial i Màrqueting, Enginyeria R+D+I, Gestió de la Cadena de subministrament, Gestió de persones, TIC, Relacions Laborals, Prevenció de Riscos Laborals, ESG i Emprenedors. Aquests grups realitzen trobades al llarg de l’any per tractar diversos temes i posar al damunt de la taula les seves experiències i coneixements propis perquè tothom se’n beneficiï. De sessions de benchmarking se’n fan mig centenar a l’any, reuneixen en total a uns 500 directius i l’assistència i participació, que han anat creixent amb el pas dels anys, ronda el 87% d’empreses actives.

Més informació

Web: www.forumcarlemany.cat

Twitter: @ForumCarlemany

Linkedin: es.linkedin.com/company/fòrum-carlemany

Les empreses gironines debaten sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en el món laboral en l’edició més multitudinària de la Supertransversal del Fòrum Carlemany
Ampliar
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame enviar a reddit compartir en Tuenti

+
3 comentarios