El director de “El Món Financer” i “El Mundo Financiero”, José Luis Barceló, ha explicat al programa “Duros a 4 pessetes” d’aquest passat diumenge, 13 de juliol, quines seran les claus econòmiques d’aquesta setmana.
Segons ha comentat Barceló, una de les notícies que més es parlarà en clau econòmica aquesta setmana serà la possible recol·locació d’alts càrrecs del Govern espanyol, amb l’horitzó d’una futura substitució a l’Executiu. En aquest context, destaca el cas de José Luis Escrivá, que es debat entre assumir un càrrec a la Reserva Federal dels Estats Units o continuar com a responsable econòmic a Espanya. “Hi ha càrrecs que ja estan posant la vista fora del país”, ha apuntat Barceló.
També ha posat el focus en dos informes importants. Per una banda, l’informe de FEDEA revela que 15 comunitats autònomes presenten dèficit estructural, molt per sobre de les cinc que reconeix oficialment el Govern. El 2024, només dues comunitats van tenir superàvit. “Si s’elimina l’efecte del cicle econòmic i del sistema de finançament, els objectius fiscals semblen molt lluny de complir-se”, ha advertit. A més, hi ha hagut un fort enfrontament entre l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) i diversos ministeris, arran del que es considera una intromissió del Govern en les seves funcions d’avaluació econòmica.
La presidenta de l’AIReF, Cristina Herrero, ha sol·licitat l’empara de l’Advocacia de l’Estat i ha recordat que “les opinions han de ser voluntàries i no es poden imposar per llei”. Segons Barceló, aquesta situació no és aïllada i s’emmarca dins una dinàmica més àmplia de control institucional: s’hauria produït també en àmbits com el Banc d’Espanya, la diplomàcia, els mitjans de comunicació i fins i tot la Fiscalia o el sistema judicial. En relació amb les pensions, el Govern hauria demanat modificar l’últim informe de l’AIReF (març-abril) per adaptar-lo a una lectura més favorable als seus interessos.