L'expresident de la Generalitat de Catalunya i actual eurodiputat al Parlament Europeu, Carles Puigdemont, va evitar donar suport al paquet d'ajuda financera a Ucraïna per valor de 1.200 milions d'euros, tal com constata el butlletí de la Cambra europea sobre aquesta votació, que va tenir lloc el 17 de febrer passat , quan quedaven set dies perquè Rússia ataqués el país. En concret, Puigdemont es va abstenir, una decisió que va contrarestar amb la dels seus companys de bancada, Toni Comín i Clara Ponsatí, que van donar suport a la mesura de suport comunitari. Els eurodiputats d'ERC, d'altra banda, també hi van votar a favor, enmig d'un context on el país ucraïnès ja estava assetjat per les maniobres militars russes.
En aquest sentit, l'expresident es va alinear amb altres eurodiputats espanyols com els de Bildu i Podemos, que també van decidir abstenir-s'hi. En tot cas, el vot de Puigdemont contradiu el comunicat públic realitzat ahir pel Consell per la República que ell mateix presideix. A la nota, el col·lectiu assegura que “condemna les accions militars per part de la Federació Russa en territori d'Ucraïna, que impliquen una vulneració flagrant del dret internacional, i condemna el recurs a l'amenaça nuclear, que comporta un agreujament del conflicte i deteriora condicions per a una resolució negociada”.
La decisió de l'expresident, a més, arriba després dels suposats contactes per part del bloc independentista de l'entorn del mateix Puigdemont amb esferes russes. Així doncs, el mateix cap de l'oficina de Puigdemont a la Generalitat, Josep Lluís Alay, va reconèixer vincles amb els serveis secrets russos per demanar suports a favor de l'independentisme, mentre que la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va assegurar l’any passat que Rússia era necessària per declarar la independència.