elmonfinancer.cat

ELECCIONS PARLAMENTÀRIES A KAZAKHSTAN

Kazakhstan afronta el seu futur de transformacions democràtiques amb les eleccions parlamentàries d'aquest diumenge 19 de març

Kazakhstan afronta el seu futur de transformacions democràtiques amb les eleccions parlamentàries d'aquest diumenge 19 de març
Ampliar

· La República del Kazakhstan té una cita electoral al Parlament aquest diumenge 19 de març, en un moment clau en què l'exrepública soviètica afronta un futur de canvis positius i transformacions cap a la seva modernització política

By José Luis Barceló Mezquita
x
jlbarceloelmundofinancierocom/9/9/27
sábado 18 de marzo de 2023, 18:07h
El president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokàiev, va dissoldre el 19 de gener d'aquest any la Cambra Baixa del Parlament i va anunciar eleccions legislatives anticipades per al 19 de març. L'anunci es va produir quatre mesos després de la seva reelecció al capdavant del país més gran de l'Àsia Central, en comicis presidencials anticipats es tracta d'una decisió en línia amb la reforma constitucional del juny del 2022, que busca girar full a les tres dècades de govern del seu predecessor, l'omnipotent Nursultan Natzarbaiev, que va dimitir el 2019. Kazakhstan és avui un país gegantí amb uns 20 milions d'habitants que és considerat un enclavament privilegiat ubicat en plena ruta de la seda i amb abundants recursos naturals com gas i petroli, terres rares, mineria o agricultura, sent el principal productor del món d'urani i comptant amb una puixant indústria de transformació petroquímica i tèxtil.

El president Tokayev ha afirmat que espera que les eleccions anticipades "donin un nou impuls a la modernització" iniciada al país l'any passat. Després de la dimissió de Natzarbaiev, Tokayev va ser reelegit sense sorpreses en unes eleccions presidencials anticipades a finals de novembre, a les que va obtenir més del 80% dels vots, després de la seva reelecció, Tokayev va prometre una "nova era" en què "es reformaran totes les principals institucions de poder”, un procés que ha començat i que es veurà rematat aquest diumenge amb la renovació dels representants parlamentaris.

Recentment, l'Ambaixador de Kazakhstan a Espanya, Danat Mussayev, ha mantingut una trobada amb els mitjans de comunicació espanyols en què es van detallar les reformes polítiques a gran escala afrontades recentment al Kazakhstan i que han estat iniciades pel President de Kazakhstan, Kassym- Jomart Tokayev.

L'ambaixador kazakh va assenyalar que el procés de complex reajustament de les institucions iniciat el 2022 té com a objectiu crear un nou i just model del sistema polític del país, reforçar el paper del Parlament i augmentar la participació dels ciutadans en el procés polític.

En aquest context, el diplomàtic kazakh va destacar la importància de les properes eleccions al Mazhilís -la cambra baixa kazakh o parlament-, que tenen lloc aquest diumenge 19 de març, unes eleccions que marquen l'etapa final de la modernització del sistema polític kazakh.

Segons l'ambaixador, en vigílies de les eleccions s'han registrat dos partits nous. Actualment hi ha set partits registrats al país, entre ells: el Partit Democràtic Ak Zhol de Kazakhstan és un partit polític liberal-conservador, dirigit per Azat Peruashev; el Partit Amanat, que és el partit més important del Kazakhstan en l'actualitat, dirigit per Yerlan Koshanov des del 2022; el Partit Patriòtic Democràtic i Popular “Auyl” és un partit socialdemòcrata que recolza els interessos agraris i que està dirigit per Ali Bektaev; Baitak, el Partit Verd de Kazakhstan, és un partit d'orientació ecologista que es va registrar al Ministeri de Justícia de Kazakhstan el 30 de novembre de l'any passat. Azamathan Amirtai és el fundador i president del partit. El Partit Socialdemòcrata Nacional, partit de centreesquerra dirigit per Askhat Rakhimzhanov. També hi ha el Partit Popular de Kazakhstan que és un partit polític d'esquerres, dirigit actualment per Yermukhamet Yertysbayev i l'associació pública “Partit “Respublica”, que és el partit més recent de Kazakhstan, registrat el 18 de gener d'aquest any i el president del qual és Aidarbek Hojanazarov.

També va subratllar que es donaria igualtat d'oportunitats a tots els partits a les properes eleccions. El resultat de les eleccions hauria de reforçar la institució del parlamentarisme al Kazakhstan i oferirà més oportunitats per protegir els interessos dels diferents segments de la societat.

L'Ambaixador va afegir també que les properes eleccions a la cambra baixa del parlament kazakh donaran al poble un mandat democràtic per continuar introduint canvis fonamentals.

Els partits que concorren a les eleccions parlamentàries, malgrat les diferències en els seus programes electorals, comparteixen l'objectiu comú de construir un "Kazakhstan just", en què prevalguin la llei i l'ordre i es respectin degudament els drets dels ciutadans.

L'ambaixador va fer especial èmfasi en el paper de la societat kazakh, que actua com a motor bàsic de les transformacions polítiques en una nova etapa de desenvolupament de l'Estat. "És el desig del poble kazakh d'un canvi positiu el que ha donat un fort impuls a tots els processos que s'han iniciat al país", va afirmar Mussàiev.
Cal assenyalar que abans de les eleccions a la cambra baixa del Parlament, el país també va celebrar un referèndum constitucional, les eleccions presidencials i la renovació de la cambra alta del Parlament, el Senat.

En el context d'aquests esdeveniments, les eleccions al Mazhilis són una continuació lògica del procés d'obtenir el suport de la població per a la renovació dels poders.

Segons les darreres informacions registrades pels observadors, analistes i mitjans internacionals acreditats que segueixen el procés electoral al Kazakhstan, les eleccions se celebren en un ambient de llibertat d'expressió no vist en dècades, cosa que ha quedat palesa especialment a través de la llibertat amb la que s'han mogut les informacions a través dels mitjans de comunicació locals ia les xarxes socials.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame enviar a reddit compartir en Tuenti

+
0 comentarios