El conseller delegat de Grifols, Nacho Abia, va ser preguntat amb insistència sobre la immunoglobulina Yimmugo, de la filial Biotest, a la junta d'accionistes. La proteïna va entrar en el mercat europeu fa ja un any i mig. La decisió sobre si Grifols rep el permís per fer-la anar recau sobre la FDA, Food and Drug Administration, és a dir, la Agència del Medicament dels Estats Units. Abia va assegurar que la sol·licitud d'autorització per a comercialitzar Yimmugo serà, en principi, aprovada el 29 de juny de 2024.
D'aquest mode, Grifols espera poder oferir un catàleg més ampli de solucions als problemes dels seus clients. Yimmugo és una proteïna que ajuda a combatre les immunodeficiències primàries, a més de la trombocitopènia immune primària crònica. Mitjançant la immunoglobulina G, la proteïna, que no conté sucre, recorre les venes per incrementar la creació d'anticossos en casos de deficiència. Les malalties que donen peus a que apareguin aquest tipus de problemes són la immunomodulació com PTI, GBS, MMN i la malaltia de Kawsaki.
Com expliquem, Grifols treballa per ampliar el seu catàleg de productes. La multinacional està molt pendent de les resolucions de la FDA, ja que, per exemple, el 2023 va tramitar permisos pel Xembify, que s'espera també sigui aprovada en la segona part de l'any 2024.
També esperen poder treure conclusions de Preciosa, un tractament contra la cirrosis descompensat que ja ha sigut distribuït a diversos pacients. La multinacional de medicaments intenta implementar els mateixos formats i innovacions alhora a Europa i als Estats Units. Així, també tenen a la cua de la llista d'aprovacions la solució contra la deficiència fibrinògena, de la qual ja tenen resultats positius de laboratori.
I, per tancar aquest segon tram d'any tan mogut per Grifols, podran tornar a celebrar el Dia de l'inversor (que és el 10 d'octubre), on tindrà l'oportunitat de presentar a creditors i mitjans les fórmules innovadores que han aconseguit.
Amb totes aquestes implementacions, el CEO de Grifols es va comprometre a la junta d'accionistes a arribar un ebidta, benefici operatiu, de més de 1.800 milions d'euros. D'aquesta manera, la gran empresa espera rebaixar substancialment el seu deute: de les 6,5 vegades ebidta a les 4.5.