Economia

Rússia no rebaixa la seva producción de petroli i segueix 'inundant' els mars d'Àsia

· Els russos han elevat en 1,4 mbd la seva producció diària de petroli després de prometre que la reduirien

Redacción | Martes 13 de junio de 2023

La sobreproducció de petroli rus continúa ocupant el mercat internacional asiàtic. Moscou va prometre a l'OPEP que reduiria la seva producció de cru, però la seva xifra d'exportació actual és la més gran de l'últim any. És cert que hi ha la possibilitat que Rússia estigui refinant menys petroli i que, per això, exporti més (de fet és el que defensen des de Moscou), però els seus aliats de l'OPEP comencen a desconfiar.



Els russos estan exportant petroli en unes quantitats que estan molt per sobre de les expectatives del mercat. Rússia està enviant més petroli per via marítima de la que hauria, i ha augmentat la seva producció fins als 3,73 milions de barrils diaris aquest mes de juny, quan al maig aquesta xifra es va quedar als 3,68 milions. A més, Moscou ha deixat de publicar les dades que explicaven què passa amb el seu petroli, cosa que ha donat peu a tota mena d'hipòtesis.
L'OPEP sempre havia estat un dels socis més ferms de Rússia, però els comencen a sorgir dubtes pel que fa a la transparència d'un dels seus grans aliats. Rússia es va comprometre a retallar la producció en 500.000 barrils diaris. Però és clar, no van complir mai aquesta promesa. Què al·leguen ara des del Kremlin? El seu argument principal és que els seus nivells d'exportació s'han disparat per via marítima perquè ara canalitzen el cru que produeix pels seus propis oleoductes, ja que no ho pot fer per Alemanya i per Polònia. Tot i això, aquest canvi va passar entre gener i febrer, abans que Rússia acordés amb l'OPEP retallar la producció. És més, Rússia inunda els mars asiàtics del seu cru però, al utilitzar els seus oleoductes i dirigir el producte més cap a Àsia i menys cap a Europa, està limitant els recursos de petroli de països de Centre Europa com Eslovàquia, República Txeca o Hongria.
La paradoxa sembla clara, l'OPEP demana a Rússia que produeixi menys perquè no inundi el mercat internacional, però, al reduir la seva producció, té més necessitat d'exportar. Per tant, Rússia va optar al llarg de l'última setmana de maig per augmentar la producció en uns 180.000 barrils diaris.
Tot i aquesta casuística, Rússia es manté estable a tots els nivells. L'OPEP desconfía d’ells, sí, però la quantitat de cru que estan exportant a la Xina, l'Índia i Turquia els permet romandre forts pel que fa a la indústria de la refineria, que és una de les fonts d'ingressos més potents de la seva economia i de la qual molts països del món depenen.
Rússia dóna l'esquena a Europa i desafia l'OPEP en el que sembla un intent d'explotar el mercat asiàtic i sobrepassar l'anul·lació que les institucions europees imputen sobre ells. Segons els precedents, Rússia ara centrarà els seus recursos en els països que es beneficien directament del Canal de Suez (Índia, sobretot), i és probable que els seus vaixells a la costa nord-africana acabin a la Xina.

TEMAS RELACIONADOS: