Economia

La Unió Europa podria estar molt a prop de prohibir l'ús de les xarxes 5G de Huawei

· Prohibir la marca xinesa seria dramàtic per a les operadores espanyoles

Redacción | Jueves 08 de junio de 2023

Brussel·les avisa als països europeus perquè duguin a terme una avaluació de riscos dels proveïdors 5G per no exposar-se a “vulnerabilitats importants”. Les preocupacions per la seguretat han impulsat les accions de la UE.



Desde que els Estats Units van començar a restringir comercialment Huawei, la companyia ha vist limitat el seu creixement. Tot i així, han estat capaços de mantenir l'empresa prioritzant la rendibilitat, ja que les condicions d'expansió i creixement han canviat per a l'empresa xinesa arran d'aquestes restriccions.

Les telecomunicacions de Huawei són una part molt important de la xarxa de comunicació de molts països. Desde que els Estats Units van començar a promocionar una campanya per prohibir les xarxes 5G de Huawei, han aparegut molts dubtes al voltant de la fiabilitat i l'eficàcia dels seus serveis. Així mateix, la UE també està a favor de prohibir el 5G d'aquesta multinacional xinesa i així ho ha fet saber als països membres. Ara com ara, no es tracta més que una recomanació o un avís, però podria convertir-se en una restricció obligatòria, atès que a Brussel·les hi ha una gran preocupació pels possibles danys al medi ambient i problemes de seguretat que planteja la empresa xinesa.

Ja al 2020, la UE va donar la possibilitat als Estats membres d'excloure Huawei de les seves infraestructures telecomunicatives (és a dir, es tracta d'una trama que ja fa anys que existeix). Les tensions entre la multinacional xinesa i la Unió Europea (que s'influeix per les decisions dels Estats Units i el boicot que els nord-americans pretenen aplicar als xinesos) han anat ascendint, fins al punt que el Comissionat del Mercat Intern de la UE, Thierry Breton, va retreure als ministres de telecomunicacions divendres passat que només un terç dels Estats membres havien prohibit l'ús dels serveis de Huawei. Asseguren que es tracta d’un 'proveïdor d'alt risc' per a les inversions en tecnologia. Tot i això, és complicat que la prohibició total de la marca xinesa arribi abans del 2024 (ja que ni tan sols haurà acabat l'actual mandat de 5 anys de la Comissió Europea).

La UE necessitaria comptar amb el suport del Parlament Europeu i del Consell per aconseguir que qualsevol llei al voltant d'aquest tema entri en vigor. Diversos països europeus ja busquen alternatives a la criticada infraestructura xinesa de telecomunicacions. Per exemple, Portugal, un dels grans receptors per càpita d'inversió xinesa a Europa, està preparant un canvi de política per restringir Huawei. Els més estrictes han estat Dinamarca, Suècia, Estònia, Letònia i Lituània a la UE i el Regne Unit, fora d'ella, els quals ja han prohibit els equips de Huawei als seus sistemes 5G.

Per la seva part, Huawei nega les acusacions i defensa que els seus equips no suposen cap risc d'espionatge per part del Govern xinès. Tot i això, l'empresa que fos el fabricant de smartphones més gran del món, ha patit un agressiu decrement de les vendes després de les acusacions i la prohibició per part dels Estats Units, a més de restringir-los l'accés a plataformes que són clau pel desenvolupament de la seva activitat, com ara Android (de Google).

Per això mateix, la postura que la UE està prenent respecte a aquest tema té rellevància directa amb la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Els americans postulen rígidament que contractar els serveis de Huawei significa un perill per a la seguretat, atesa la seva propera relació amb el govern comunista xinès. És per això que, a més de prohibir i “negativitzar” la marca Huawei al seu país, s'ha proposat expandir aquesta fòbia també a Europa.

Ara Europa pren un paper molt més rellevant del que podria semblar, ja que segons la postura que prengui i les directrius que reflecteixi als Estats membres, moltes altres empreses que basen les seves xarxes en els serveis Huawei podrien veure's greument afectades. Per exemple, a Espanya hi ha diverses operadores que necessiten tenir accés a les infraestructures de telecomunicació de Huawei per poder tenir xarxes estables i presentar serveis amb garanties als clients. Una de les empreses més afectades seria Vodafone, ja que un 70% de les antenes de radioespectre se les subministra Huawei. També Orange patiria aquesta prohibició, perquè prop del 50% dels seus emplaçaments mòbils són de la marca xinesa. I per rematar l’assumpte, la gran empresa espanyola de comunicacions, Movistar, basa part dels seus serveis de 5G en Huawei, encara que ja estaria dissenyant plans alternatius per no veure's tan afectada per una possible prohibició total.

De tota manera, Espanya encara no ha adoptat una posició oficial ferma sobre aquest tema. Al març de 2022 es va signar una llei de ciberseguretat perquè el 5G pogués ser prohibit en cas de ser un risc. Més enllà d'aquesta precaució, Espanya encara esperarà que Europa prengui la iniciativa i coordini una proposta rígida perquè, així, el país no corri el perill que la Xina li apliqui sancions.

TEMAS RELACIONADOS: