I és que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha imposat el 25% del castellà a les aules escolars catalanes i, el Govern no vol passar pel tub i decreta no fer-ne cas. Això és molt greu. I més si sentim la intervenció de la locutora Patricia Plaja. Es considera parlant de totes les famílies catalanes, en afirmar que tots els pares de Catalunya són a favor d'aquest decret.
El problema d’aquestes paraules és que formen part d’un discurs que ells atribueixen a altres partits polítics. Aquestes paraules són feixisme en estat pur. Ells no se n'adonen, perquè és normal que un no tingui coneixement sobre les derivacions mentals. Discursos com els de Plaja els tenim als anys trenta del segle passat. No cal posar exemples, però hi són. El neofeixisme s'ha implantat a Catalunya i això és molt perillós.
El decret només tens 4 articles. Amb això liquiden una sentència del Tribunal. En el primer, exposa que l'objectiu d'aquesta iniciativa és fixar els criteris aplicables en l'elaboració, l'aprovació, la validació i la revisió dels projectes lingüístics de les escoles. el segon article estableix que el primer d’aquests criteris és que el català ha de ser la llengua pròpia, llengua normalment utilitzada, llengua vehicular i d’aprenentatge, i llengua d’ús normal en lacollida de l´alumnat.
També planteja que cal garantir que els alumnes assoleixin el domini oral i escrit del català i el castellà en finalitzar l'ensenyament obligatori, i subratlla la necessitat que s'analitzi l'entorn sociolingüístic dels centres, de l'entorn general i dels objectius de normalització lingüística per garantir l’eficàcia dels projectes educatius i lingüístics. A més, l'últim d'aquests criteris és la inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges a l'ensenyament i l'ús de les llengües.
El decret dicta que els centres educatius han d'elaborar un projecte lingüístic que s'adeqüi als criteris anteriors a través de les estratègies educatives i els recursos didàctics necessaris per assolir les competències lingüístiques, i tenint en compte les necessitats educatives i la diversitat cultural i lingüística del alumnat.
Així mateix, assenyala que aquests projectes lingüístics han de revisar-se i modificar-se en funció del coneixement oral i escrit i de l'ús de les llengües que l'alumnat acrediti a les diferents etapes educatives a través de proves i avaluacions tant internes com externes en períodes no superiors als dos anys.
Com veiem el decret entra en contradicció. Si per una banda es posa èmfasi en el català, després afirmen que l'alumne ha d'assolir un domini oral i escrit del castellà i el català. Amb això, com ho fem? Si suprimim el 25%, com arribarem que els alumnes aprenguin per igual les dues llengües?
El que és terrible de tot això és que les coses no es poden imposar per decret o perquè un la té més gran. El neofeixisme no funciona i menys en temes lingüístics. Cal protegir el català? Com totes les llengües. Ara bé, no fent prevaldre'n una per sobre de les altres. I, com que han perdut manxa i estan veient la desafecció de molts catalans amb relació al procés, per mantenir-se a la poltrona, per fer veure que segueixen en la lluita, ataquen amb el català i, així, cobreixen l'expedient.
S'equivoquen i molt. Molts joves catalans estan deixant de parlar-ho perquè se'ls imposa l'idioma. I no hi ha res de pitjor que la imposició. Cada vegada hi ha més castellà a les escoles i als carrers de Catalunya. I no és un fet d'immigració. Tot al contrari! Per rebel·lia de la joventut catalana. I aquests personatges que dirigeixen avui dia Catalunya estan fent bo Felip V i Franco, els quals mai no van prohibir que es parlés el català a nivell familiar i sí a nivell burocràtic. Si el català ha sobreviscut durant segles, és gràcies a això. Les imposicions actuals només aconseguiran convertir-lo en un idioma que acabaran parlant els més eufòrics amb el procés.
Un altre aspecte que no tenen en compte és que el català i el castellà sempre han conviscut a Catalunya sense cap problema. Mai no s'ha imposat i la gent ha parlat els dos idiomes amb naturalitat. Potser seria hora que els polítics catalans deixessin de mirar-se el melic i s'adonessin que és fonamental, per al futur dels alumnes catalans, parlar un tercer idioma. Perquè només amb el català no arribaran enlloc i de ben poc els servirà en aquest món global on els dos idiomes més importants a nivell mundial –deixant a part el xinès– l'anglès i el castellà.