Economia

El Col·legi d’Economistes veu amb “certa incertesa” i “preocupació” el pla de substitució d’energia nuclear del Govern

· L'ens creu que la invasió russa d'Ucraïna comporta una revisió total de la política energètica europea

Redacción | Jueves 31 de marzo de 2022

El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha reclamat al Govern “transparència” amb els costos que tindrà la transició energètica, després d’analitzar l’estudi de prospectiva energètica elaborat per l’Institut Català de l’Energia amb horitzó el 2050. La Comissió d’Economia i Sostenibilitat de l’entitat veu amb “certa incertesa i preocupació” la substitució de la generació d’energia d’origen nuclear per renovables a curt termini, “la qual cosa podria comportar un gran sacrifici a la societat”. A més, els economistes creuen que la invasió russa d’Ucraïna comporta una revisió total de la política energètica, ja que “la Unió Europea té una dependència de Rússia que s’haurà de revertir”.



Aquest fet significa replantejar-se el mix energètic a curt termini i una revisió del subministrament i distribució d’energia que no s’han considerat en les previsions fetes fins ara, afegeixen.

Per aquest motiu, consideren que “és important poder prioritzar les accions” per assolir la neutralitat climàtica d’aquí a 28 anys. “Considerem l’existència d’un cert risc a l’hora de poder garantir preus econòmics i recomanem visualitzar tots els costos d’aquesta transició energètica”, asseguren, tot recordant la “volatilitat” dels preus.

D’altra banda, creuen que el focus de l’informe està posat principalment en l’energia distribuïda, la qual representa un 30% del total en els nuclis urbans, tot advertint que “no s’ha d’oblidar el 70% restant, entre el qual es troba el teixit industrial i més concretament la indústria pesant”.

A més, els economistes creuen que l’estimació d’ocupar només un 2,5% de territori agrícola per la producció d’energia renovable “és certament optimista” i apunten que “l’energia hauria d’estar focalitzada on hi ha gran concentració de població”.

Per tot plegat, afegeixen que el model de zero emissions que defineix l’Institut Internacional de l’Energia que aposta per mantenir la temperatura en 1,5 graus “exigirà molt rigor en les polítiques a aplicar”.

Segons el Col·legi d’Economistes, cal aconseguir una coordinació entre les diferents administracions pel que fa a les acceptacions i permisos de projectes encarats a potenciar la implementació de les energies alternatives. “Cal ponderar prioritats en la instal·lació d’una placa solar o una torre eòlica”, afirmen.

Amb relació a l’hidrogen, manifesten que tot i l’aposta per aquesta tecnologia és “inequívoca” es troba en “una situació de recerca embrional”.