Economia

La nova ley catalana contra desahucios, un text polèmic anomenat a generar “inseguritat” entre propietaris i afavorir l'ocupació

LEY CONTRA DESAHUCIOS

· La nova llei de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional a Catalunya ha entrat en vigor aquest dimarts 8 de març

Redacción | Miércoles 09 de marzo de 2022

Tras la seva aprovació al Parlament de Catalunya el passat 23 de febrer i la seva publicació al DOGC, la nova llei de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional ha entrat en vigor aquest dimarts. Com era d'esperar, aquest text, que, segons la seva exposició de motius, naix de l'oleada de llançaments derivada de l'acceleració de processos judicials i la nova normativa d'arrendaments que redueix els terminis dels contractes, ha despertat polèmica entre els propietaris catalans. . El fundamento sobre el que se sostiene esta ley, tal y como detalla Arantxa Goenaga, socia y abogada de Círculo Legal Barcelona, ​​és el principi de “función social” de la propietat, així com establir les eines necessàries per a assolir-lo. Y és que, a partir d'ara, el Govern considerarà un incompliment social de la propietat quan una vivenda estigui desocupada de forma “permanent i injustificada” durant un termini superior als dos anys, independentment de que hagi estat ocupada en aquest temps. Si es transmet a una altra societat, la nova propietària pechara amb els incompliments que hagi realitzat la propietaria anterior.



“El contingut de la llei genera una situació d'inseguretat per als propietaris a Catalunya perquè els seus drets es troben limitats ja que no van a poder disposar lliurement de les seves propietats”, afirma l'experta, que també qüestiona quin dret primarà més ara. , el de tenir una vivenda o el de propietat.

“A partir d'aquí, sobre tot, la gran qüestió passa a ser si el dret a tenir una habitatge és una obligació que ha de suportar els ciutadans o bé tendria que ser garantit pels poders públics”, añade.

Sancions de fins a 1.000 euros al mes

Baixo aquest nou paradigma, els propietaris que tinguen habitatges desocupats durant més de dos anys, encara que sea perquè les persones han ocupat que, o bé no hi ha interposat un procediment judicial o, habiéndolo fet aquest no hauria finalitzat, seran considerats incumplidors de la funció social de la propietat i podrà enfrontar-se a unes multes de fins a 1.000 euros al mes o a la meitat del total del preu estimat de l'habitatge, quan sigui necessari per l'Administració sense complir.

“No vam posar en duda i ho subscrim totalment que tots els ciutadans tenim dret a tenir una habitatge i digna, però diferim totalment de com s'ha de garantir i la implicació dels organismes públics i els mitjans que han de destinar”, assegura Goenaga.

La ley també estableix, per un lado, que a partir d'avui puguin posar sancions a aquells grans tenedors que no ofrezcan un lloguer social abans d'interponer un procés judicial, i, per un altre, la obligatorietat de detener els processos judicials fins que se feu el ofrecimiento de dicho tipo de alquiler o la renovación del mismo, un acto que la abogada tilda de “inconstitucional” per quant la normativa processal o que afecte a un procediment judicial sol pot ser estatal.

“No se pot protegir l'ocupació i establir mesures que favorezcan la mateixa i això és el que sembla que estan fent. En definitiva, el sentir dels operadors jurídics és que estem davant una època d'inseguretat jurídica perquè sembla principal el populisme a aprovar lleis que no deban passar pel Tribunal Constitucional”, conclou l'experta de Círculo Legal Barcelona.

TEMAS RELACIONADOS: