Economia

Pujada del preu de les hipoteques a tipus variable

HIPOTECA FIXA O VARIABLE?

· L'escalada de la inflació -ara la tenim per sobre del 6%- preocupa el Banc Central Europeu, que ja ha deixat la porta oberta a apujar els tipus d'interès aquest any. Això s'està notant en l'euríbor, que s'utilitza com a referència per calcular els tipus de les hipoteques

Redacción | Viernes 25 de febrero de 2022

En els últims dos mesos està registrant una remuntada important. Ha passat del mínim històric del desembre, del -0,52 per cent, al -0,31% divendres. La revifada de l'euríbor està fent pujar el preu de les hipoteques variables que ofereixen els bancs als seus clients. Com sol passar en aquestes situacions, ampliar la visió temporal ajuda a posar-ho tot al seu lloc. Estem molt lluny del 5,5% que va tocar l'euríbor l'1 d'octubre del 2008, en ple esclat de la bombolla immobiliària. Aquella situació va dur a molts hipotecats a llançar la tovallola i perdre el seu pis. Els experts prefereixen mirar-s'ho amb una perspectiva serena i llancen un missatge de calma als que tenen hipoteques. No preveuen fortes pujades en les quotes mensuals aquest any.



Isabel Pons, coordinadora de l'Associació de Consumidors i Usuaris de Bancs (ADICAE), afima que l'euríbor ha estat molt baix durant molt de temps i no hi ha cap previsió que pugi de manera alarmant: "Per tant, no ens hem de preocupar."

Aquest criteri el comparteix Josep Soler, el director general de l'Institut d'Estudis Financers: "Potser la pujada de tipus serà moderada i d'aquesta manera les quotes de la hipoteca també pujaran moderadament."

Hipoteca fixa o variable?

Ara bé, una pujada agressiva dels tipus d'interès podria canviar tot l'escenari. Aleshores, una hipoteca a tipus fix convindria més? L'interès oscil·la entre l'1,2% i el 2,5%, depenent de cada banc, uns nivells per sobre de les hipoteques variables.

Soler creu que és una bona opció per allunyar incerteses: "Encara que augmentin els tipus de les hipoteques fixes possiblement encara ara seria el més recomanable."

En canvi, des d'ADICAE recomanen clarament contractar o mantenir les variables: "Per al consumidor, un cop feta la primera revisió de la hipoteca, segueix sent millor la variable. La hipoteca fixa és una estratègia promoguda pels bancs perquè és aquí on tenen més negoci", diu Isabel Pons.

Estalviadors esperançats

Si la incertesa preocupa els hipotecats, per als estalviadors reneix l'expectativa que amb una més que probable pujada de tipus d'interès retornin les rendibilitats positives als dipòsits bancaris, ancorats en el 0% des de fa molts anys.

Els experts, de tota manera, recomanen no fer-se gaires il·lusions a mitjà termini. Les retribucions seran baixes o molt baixes. Josep Soler ho té clar: "El que ens ofereixin serà un interès real, per sobre de la inflació? Això ho veig molt difícil."

Isabel Pons reclama als bancs que posin a disposició dels estalviadors dipòsits, tot i que tem que no ho faran: "Volen dirigir els clients cap a productes com fons d'inversió, productes d'estalvi o assegurances."

"Si bé és cert que la imposició a termini et dona molt poc o res, si inverteixes en fons d'inversió o productes d'estalvi la rendibilitat tampoc és gran."

L'opció d'invertir en borsa

Ser prudent i patir la inflació o arriscar-se i patir els sotracs dels mercats financers. En aquest sentit, des de l'Institut d'Estudis Financers, Soler convida a arriscar "per aconseguir unes bones rendibilitats a mitjà i llarg termini".

Segons Soler, això vol dir, per exemple, invertir en accions: "Perquè amb un dipòsit que rendeix molt per sota de la inflació ens empobrirem cada cop més."

"Per cada 100 euros que tenim en un dipòsit a l'1% ens marxen 5 euros de la butxaca per culpa de la inflació."

Un escenari incert i complex sobretot per a l'estalviador amb una forta aversió al risc, el de tota la vida.

TEMAS RELACIONADOS: